Вівторок, 17 Вересня

Новий Народний фронт здобуває приголомшливу перемогу на позачергових парламентських виборах у Франції

Новий Народний фронт Франції отримав найбільшу кількість місць в останньому турі позачергових парламентських виборів, залишивши позаду центристський блок президента Еммануюеля Макрона і вкрай праве національне об’єднання, що зайняло третє місце.

Це приголомшливий результат для виборів, на яких велася запекла боротьба і в результаті яких країна залишилася без чіткого кандидата на пост прем’єр–міністра, а поспішно створена широка ліва коаліція – без абсолютної більшості, яка дозволила б їй провести в життя свою амбітну програму.

Зайнявши перше місце у першому турі парламентських виборів у Франції, ультраправе національне об’єднання (RN) посідає третє місце у фінальному турі, попередньо отримавши від 138 до 145 місць у Національних зборах разом із відокремленою групою республіканських консерваторів-ренегатів. Партії Марін Ле Пен було потрібно 289 місць, щоб отримати абсолютну більшість у нижній палаті парламенту, що складається з 577 місць.

Це приголомшливий результат для партії, яка, здавалося, готова прийти до влади після того, як президент Емманюель Макрон приголомшив націю розпуском Національної Асамблеї минулого місяця перед лицем нищівної перемоги ультраправих над його центристською коаліцією на європейських виборах.

У першому турі парламентських виборів у Франції табір Макрона опинився затиснутим між наспіх зібраним лівим альянсом і ультраправими, які здобули перемогу, отримавши менше 21 відсотка голосів. Його правляча коаліція також відстала від нового народного фронту (ННФ), широкого Альянсу лівих “нескореної Франції”, соціалістів, зелених і комуністів, який набрав 28 відсотків голосів.

Частково остаточну поразку Національного об’єднання можна пояснити стійкістю того, що відомо у Франції як “Республіканський фронт”, – коли виборці виявляються сильнішими ультраправих.

Минулий вечір став успіхом для NFP, яка, попри те, що не отримала більшості, все ж отримала найбільшу кількість місць – від 177 до 192, згідно з оцінками.

Призначивши дострокові вибори, Макрон, ймовірно, сподівався застати зненацька своїх роздроблених опонентів.

Оскільки жодна партія не має абсолютної більшості в парламенті і у трьох основних політичних блоків немає очевидного шляху просування вперед, Франція стикається з цілком реальною перспективою багаторічного політичного глухого кута.

І хоча Макрон пообіцяв не подавати у відставку з посади президента до закінчення терміну його повноважень у 2027 році, багаторічні невдачі жодного з трьох рухів у проведенні великих – і вкрай необхідних – реформ навряд чи переконають зростаючу кількість виборців “РН” по всій Франції в тому, що ліві або центристи здатні змінити свою думку.

Сьогоднішня поразка не змінює того факту, що ультраправа партія отримала найбільшу кількість місць у парламенті за всю свою історію. Президент партії Джордан Барделла вже розкритикував Республіканський фронт як “ганебний альянс”, створений за закритими дверима, щоб утримати його партію від влади і підтримати дискредитований істеблішмент підтримкою лівих, не залишаючи нікого, хто міг би керувати країною.

Для Марін Ле Пен, яка знову буде балотуватися, як кандидат в президенти від Демократичної партії на виборах 2027 року, такий стан справ може бути тільки на руку партії, яка зараз як ніколи близька до вступу на посаду.

Джерело: France 24