Вівторок, 17 Вересня

КРЕДО НОВОГО ОБЛИЧЧЯ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ – НЕ ЗАЛИШАТИСЬ ОСТОРОНЬ У СКРУТНІ ЧАСИ, ІНВЕСТУВАТИ В НОВІ ПРОЄКТИ ПОПРИ ВОЄННІ ЗАГРОЗИ, ВИХОДИТИ НА НОВІ РИНКИ Й ОДНОЧАСНО ДОПОМАГАТИ ПОСТРАЖДАЛИМ УНАСЛІДОК ВІЙНИ

Відомий меценат і громадський діяч, віцепрезидент Національного комітету Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, член наглядової ради компанії Amway global і ради директорів Конфедерації будівельників України, кандидат економічних наук Тарас Демкура є ініціатором інституалізації культурної дипломатії та засновником багатьох успішних проєктів, серед яких «Таїна Пінзеля», Етногалерея «Спадок», «Життя в стилі ЕСО» та BudMall Center. Створені за сприяння та спонсорської підтримки родини Демкур доробки дають можливість на високому рівні представляти Україну на міжнародній арені.

Тарас Демкура
Відомий меценат і громадський діяч, член ради директорів Конфедерації будівельників України Тарас Демкура

З початком повномасштабного вторгнення ви, як і більшість свідомих підприємців, почали активно допомагати збройним силам та внутрішньо переміщеним особам. Ви створили в Тернополі два центри для ВПО, БФ «Дім української родини», а також компанію Budmall Center, мета якої відбудова України. Які результати діяльності цих організацій?

Після 24 лютого 2022 року абсолютно всі свідомі підприємці ставили перед собою запитання: «Чим я можу допомогти своїй країні?». Коли наші центри для ВПО були переповнені, перед нами стало питання щодо того, які мають бути ефективні рішення для розміщення великоі кількості людей.

Саме тоді ми дізналися про модульне та каркасне будівництво і розпочали власне виробництво швидко-монтованого деревʼяного модульного житла, створили виставкові майданчики для демонстрації кращих зразків від українських виробників. Також було створено благодійний фонд «Дім української родини», девіз якого — «Допомагати з житлом людям, постраждалим унаслідок війни».

Ми вважаємо, що найкраще — це показати власний приклад, як можна допомогти іншим у скрутні часи. Саме тому створили проєкт «Подаруй житло та затишок українській родині», у межах якого ми з моєю дружиною Іриною подарували родині з Ірпеня, чиє житло постраждало від бомбардувань, зручний модульний будиночок. І цей проєкт мав гідне продовження – наш приклад унаслідували десятки підприємців.

За час воєнного протистояння мільйони українців покинули країну та без суттєвих змін не мають стимулів для повернення, а враховуючи масштаби руйнувань така ситуація в недалекому майбутньому призведе ще й до дефіциту квадратних метрів. Знаємо, що очолювана вами компанія Budmall створила кластер деревообробників. Які рішення для розв’язання питань повоєнної відбудови дозволить упровадить це об’єднання?

Війна та бажання відбудувати країну стали причиною об’єднання в кластер деревообробників, що пропонує оптимальні рішення для розв’язання питань житла для тимчасово переміщених осіб, ОТГ, розвитку бізнесу, туристичних локацій (готелів, кемпінгів, глемпінгів). Ми пропонуємо готове, мобільне, комфортне, доступне, енергоефективне, екологічно безпечне житло «під ключ» від українських виробників, без зайвої бюрократії та за короткий термін.

Рушійна сила команди Budmall Center — проєкти, що розвивають ринок України та демонструють світові силу й потенціал нашої держави.

Війна, велика кількість вимушених переселенців, мобільність населення та всесвітні тенденції «життя в стилі ЕКО» спонукали нас розпочати виробництво швидкомонтованих екологічних будинків

Перед державою стоїть завдання: забезпечити житлом переселенців, будинки яких зруйновані чи залишилися в окупації. Які продукти пропонує Budmall задля розв’язання цієї проблеми?

Наша компанія пропонує продукт, який, на мою думку, може найліпше розв’язати проблему забезпечення житлом внутрішніх переселенців: екологічні й енергоефективні модульні будинки, зведення яких відбувається в найкоротші строки.

Ці будинки можуть стати новим домом для тих, хто цього потребує. Тому ми налаштовані на співпрацю з громадськими організаціями та благодійними фондами для досягнення спільної мети.

Українська будівельна галузь під час війни зіткнулася з низкою серйозних викликів: зростання собівартості будівництва, брак фахівців і фінансування, порушення ланцюгів постачань, зупинка нового будівництва. Як війна позначилася на ваших проєктах?

Війна не зламала нас, але зробила впевненішими в необхідності розвитку деревообробної галузі в Україні. Budmall Center активно працює на економічному фронті, і коли мене запитують, для чого, у мене відповідь одна — бо я вірю в Україну, вірю в те, що ми робимо, і вірю у свої сили!

А зроблено чимало: ми гордо заявили про себе на європейському ринку, презентуючи Україну та наших виробників у Давосі, Лугано, на форумі «Три моря» в Любліні. Ми згуртували довкола себе потужну команду виробників, архітекторів, дизайнерів, рієлторів. Окрім того, ми започаткували власні виробництва, що стало важливим досвідом, створенням нових робочих місць, сплатою податків. Компанія отримала нагороду «За відбудову Нової України» від «Charity 100лиця», орден «Будуємо країну» та медаль «Будівельнику країни» від Кофедераціі будівельників України. Також, активну роботу проводив наш БФ «Дім української родини» створивши низку доброчинних проєктів.

Один із напрямів, який тісно пов’язаний із діяльністю вашої компанії, — туризм. Які плани та ідеї маєте для розвитку туризму в Україні, зокрема і як перший віцепрезидент Національної туристичної організації?

Я по життю мандрівник, у студентські роки ми брали участь і активно організовували туристичні змагання, займалися спелеотуризмом, ходили в гори, сплавлялися на байдарках, каное та понтонах.

Зараз у Тернополі вже котрий рік поспіль працює і мандрує світом етногалерея «Спадок» родини Демкур, 12 років тому ми гідно презентували в Луврі творчість відомого українського скульптора 18 століття Яна-Георга Пінзеля, підготувавши альбом «Таїна Пінзеля» та фільм «Таїна Пінзеля – від Бучача до Лувру», «бізнес-центр «Атріум» став туристичною меккою, а його скульптури «Сантехнік», «Щасливий 12-й стілець Остапа Бендера» та «Людинаневидимка» є чи не найвідвідуванішими локаціями в місті. В жовтні минулого року ми відкрили пам’ятник «Святий Онуфрій», який є копією роботи Яна-Георга Пінзеля. Садиба «Голігради», що на Касперівському водосховищі, стала улюбленим місцем для багатьох любителів екотуризму, а Dreamer’s Yacht Club на березі Тернопільського ставу є родзинкою файного міста, де можна чудово провести час у родинному колі, покататися на прогулянковому катері, байдарках, каное, САП, організувати незабутній корпоратив зі сплавами на понтонах.

Команда Budmall активно розбудовує туристичну інфраструктуру України екологічними комплексами, кемпінгами та глемпінгами. Маємо великі плани та креативні ідеї для розвитку туризму на Тернопіллі та по всій Україні. Можна впевнено сказати, що в сучасному стилі життя кожен із нас турист, і ця галузь економіки розвиватиметься шаленими темпами, особливо по завершенні війни. Мільйони людей зі всього світу приїдуть відкрити для себе феномен України й українців. Люди захочуть все більше подорожувати, пізнавати світ, проводити час весело й драйвово в колі рідних, близьких і друзів. Тому й бачимо величезну перспективу в цій прекрасній галузі.

Відомо, що Budmall Center проголошує екологічне виробництво. Про які технології мова?

Команда Budmall активно заявила про наше екологічне виробництво з чотирьох провідних технологій: окрім традиційних модульних, каркасних і сіп-панельних будинків власного виробництва (які ідеально підходять для монтажу на будь-яких ділянках, навіть у горах), ми виробляємо ексклюзивні будинки з чисто українською історією — із жита й глини! Енергоефективність житла, стильний екстер’єр, сучасне внутрішнє оздоблення, швидкість зведення — усі ці переваги можете оцінити й ви. А відповідність міжнародним стандартам якості — наш орієнтир у виробництві.

Bud Mall
На сьогодні компанія Bud Mall виготовляє повністю готові, з внутрішнім та зовнішнім оздобленням будинки

Які переваги модульних будинків?

Наші модульні будинки відповідають потребам сучасного екологічного приватного житла, а також вимогам до такого будівництва готельних комплексів, заміських баз відповинку та глемпінгів.

Однією з переваг наших модульних будинків є їхня легкість та комфорт, оскільки їх можна встановлювати в наймальовничіших куточках нашої країни. Саме такі чинники зробили модульні будинки популярними серед родин, що мріють про власний дім, а також компаній, які потребують приміщень для розвитку власного бізнесу.

Наскільки ваші об’єкти є енергоефективними та ecofriendly?

Побутує думка, що облаштувати дім на засадах енергоефективності — занадто дороге задоволення. А насправді це інвестиції, що повернуться у вигляді скорочення витрат на електроенергію, опалення та водокористування. Так, спочатку вам доведеться утеплити житло й придбати нові енергоефективні прилади для опалення дому та для водопостачання. Це потребує певних фінансових затрат. Та коли ви отримаєте рахунки з цифрами, нижчими за попередні на 40 %, то зрозумієте економічну вигоду своїх дій.

Ми розглядаємо облаштування сучасного житла на засадах енергоефективності розумною інвестицією в майбутнє. Саме тому ще на етапі проєктування модульних будинків від Budmall обов’язково враховуємо цей критерій.

 

Повертаючись до теми екології — упродовж 27 років ви опікуєтеся темою збереження довкілля, проблемами екологічного стану водних об’єктів стала ще актуальнішою для всіх водних басейнів України в час війни. Які рішення маєте для покращення ситуації?

Так, за час війни проблема стала ще гострішою: в аварійному стані перебуває понад 30 % водопровідних і каналізаційних мереж. Вода в більшості з них класифікується як «забруднена» й «брудна» (IV–V клас якості). 25 % очисних споруд водопровідної мережі, 20 % помпових станцій і 50 % помпових агрегатів відпрацювали нормативний строк експлуатації. Годі й казати про катастрофічні події після підриву Каховської гідроелектростанції.

Проаналізувавши результати досліджень із впливу стану води на навколишнє середовище, ми з партнерами дійшли висновку, як реально можна поліпшити якість питної води, покращити ситуацію зі стічними водами від роботи великих супермаркетів, ринків і закладів громадського харчування. Пропоную звернути увагу на таке: обов’язкова екосертифікація усіх господарських мийних товарів; сертифікація різних категорій пластику; використання безфосфатних мийних засобів, які повністю розщеплюють жири; встановлення систем очищення води в домашніх умовах і закладах громадського харчування; встановлення питних фонтанчиків і бутлів із нержавійної харчової сталі.

Окремо хочу зупинитися на проблемі із засиллям фосфатів у стічних водах, а відповідно й річках. Ситуацію, що склалася з фосфатами в Україні, вважаю вкрай критичною. Використання мийних засобів із фосфатами, забороненими в країнах ЄС, США та в Канаді, призводить до того, що 70 % поверхневих вод нашої країни та значна частка запасів підземних втратили своє значення як джерел питного водопостачання.

Фосфати проникають у мікросудини шкіри, всмоктуються в кров, накопичуючись в організмі людини та спричиняючи порушення імунітету, розвиток алергії, ураження мозку, печінки, нирок, легень.

Результатом нашої дослідницько-аналітичної роботи став проєкт «Життя в стилі ЕСО». Він пропонує комплексний підхід до водопостачання та споживання води: обрана унікальна система очищення води виробництва США Esring, яка є однією з провідних у світі за якістю й продажами.

Також у рамках цього ж проєкту відзначаємо найкращих підприємців та власників домогосподарств, які підтримують та впроваджують екологічні стандарти, вручаємо їм сертифікати «Життя в стилі ЕСО». Також, в багатьох містах України працюють офіси, де проходять навчання, тестування, організовуються десятки цікавих і корисних заходів, марафонів, тренінгів та зустрічей із цікавими людьми, експертами, маркетологами, екологами, косметологами, дієтологами, рестораторами…

Відкривши перший виставковий майданчик модульних і каркасних будинків Budmall Center півтора року тому, ви лише згодом вирішили відкрити власне виробництво. Що спонукало до початку самостійної виробничої діяльності на всіх етапах?

Наразі виставкові майданчики модульних і каркасних будинків відкрито в пʼяти містах України, з партнерами створили Ukrainian Wooden Houses Cluster та БФ «Дім української родини».

В процесі роботи ми зіткнулися з тим, що деякі виробники безвідповідально ставилися до якості й строків виконання, а найгірше, коли замовниками були наші іноземні партнери, тоді під удар потрапляла репутація нашої країни! Були й такі, що демпінгували, а потім зникали разом із грошима. Також були компанії, які брали замовлення, а наcтупного разу пробували чи забирали клієнтів напряму до себе, ігноруючи договірні домовленості. «Гроші за всяку ціну» для них оберталося тим, що вони втрачали репутацію і клієнта.

За ці півтора року я переконався, що репутація — це головне в бізнесі. Саме тому наше рішення однозначне: ми будемо контролювати виконання замовлень на будівництво на всіх етапах — прийняття замовлення, проєктних робіт, виконання фундаментів, виробництва, здачі в експлуатацію, ремонтних робіт.

Чи маєте плани з виходу на закордонні ринки?

Об’єднавши виробників у деревообробний кластер, зосередившись на співпраці заради розбудови України, Budmall Center продовжує просувати бренд «Україна» у світі й продовжує відкривати дилерські центри та виставкові майданчики: наступні міста вже цього року — Львів, Житомир, Хмельницький, Полтава, Вінниця.

У нас уже на розгляді пропозиції про співпрацю з низки зарубіжних країн.

Окрім того, маємо дружні відносини з Надзвичайними та Повноважними Послами, керівниками діаспор, торговими представниками в різних країнах світу та українцями, що живуть за кордоном тривалий час — саме вони найчастіше звертаються до нас за виконанням замовлень або бажанням представляти наші інтереси в різних країнах, знаючи, що для нас репутація вище за все. Тому запрошую до співпраці дилерів, які в межах України та за кордоном шукають для себе стильне, енергоефективне й екологічне рішення.

Яка ваша роль у консолідації спільних зусиль бізнесу щодо подолання наслідків російської воєнної агресії в Україні та реалізації майбутньої відбудови країни?

Зважаючи на нові виклики, можливості, зміни та велику відповідальність за майбутнє нашої країни, на плечі будівельників лягає тяжка робота, пов’язана з відбудовою нашої держави.

На мою думку, нині важливо підтримувати консолідацію спільних зусиль бізнесу щодо подолання наслідків російської воєнної агресії в Україні та реалізації майбутньої відбудови країни за принципом Build Back Better.

Підтримуючи будівельну галузь зараз, ми підтримуємо економіку майбутньої України. Адже відбудова стане одним із флагманів економічного зростання та ключовою точкою співпраці з іноземними партнерами.

Не секрет, що в будівництві часто фіксуються як демпінг, так і випадки відвертих афер. Яким є ваш досвід в подоланні цього питання на економічному фронті та які поради потенційним замовникам можете надати задля зменшення ризиків?

На жаль, недобросовісні виробники й забудовники не зникли як явище. Ба більше — вони оформляють договори, беруть передоплати та… не виконують свої обіцянки. І це далеко не поодинокі випадки. Для боротьби з цим явищем ми створювали кластер, щоб контролювати якість і стежити за етикою в підприємництві.

Рекомендуємо потенційним замовникам перевіряти компанії, прискіпливо ставитися до вибору забудовника й пам’ятати: якщо вам пропонують низькі ціни — це перший сигнал свідомого демпінгу задля можливих дій, що мають ознаки афери!

До прикладу, наші юристи перевіряють, чи відкриті судові провадження, передивляються виконані обʼєкти, спостерігають за відгуками клієнтів і моніторять соціальні мережі.

Саме для якісного та вчасного виконання замовлень компанія Budmall Center відкриває в Тернополі два нових виробничих заводи: один із виробництва сіп-панельних будинків, другий — каркасно-модульного будівництва загальною площею 5 тис. м2.

Під час зустрічі, організованої офісом президента з неолігархічним бізнесом, підприємці підняли питання роботи податкової, нестабільної фіскальної політики та посилення тиску правоохоронних органів стосовно бізнесу — кількість скарг у 2023 році зросла в понад двічі в порівнянні з 2022 роком. У чому, на ваш погляд, полягає концептуальна проблема взаємовідносин держави та приватного бізнесу?

Вплив сукупних важелів фіскальної політики на економічний розвиток України важко перебільшити — на це вказує вітчизняний і закордонний досвід. Податкові надходження до бюджету, його видатки та державний борг — усі ці чинники тісно пов’язані між собою. Звичайно, слід розглянути пропозиції бізнесу та можливі наявні шляхи вдосконалення податкової політики — це актуальна тема для обговорення в теперішніх умовах.

Проте як інвестор, девелопер і власник низки спроможних бізнесів, можу зазначити, що жоден із них, працюючи відкрито та сплачуючи всі податки, на щастя не відчув жодного посилення податкового тиску, не кажучи вже про тиск правоохоронних органів.

Ми розвиваємося та створюємо нові робочі місця, працюємо над розвитком і відбудовою країни, пропонуємо своє бачення розв’язання низки нагальних проблем для внутрішньо переміщених осіб та одночасно займаємося волонтерською діяльністю. Вважаю так — хто працює прозоро, той не повинен мати жодних проблем у взаємовідносинах із державою!

В Тернополі відкриваються два нових виробничих заводи: один із виробництва сіп-панельних будинків, другий – каркасно-модульного будівництва загальною площею 5 тис м2

Спільними зусиллями бізнесу, держави та міжнародних партнерів вдається підтримувати економіку України. Чи очікувати українцям на велике відновлення замість великого будівництва? Яких рішень чекає будівельний бізнес від влади в рамках планів повоєнної відбудови України?

Бізнес не має чекати нічого й нікого, а тим більше завершення війни. Наразі Budmall Center працює, подекуди завантажуючи виробництво у дві, а іноді навіть і в три зміни. Ми дотримуємося принципу соціальної відповідальності бізнесу та працюємо для ВПО, для територіальних громад, відновлюємо пошкоджене майно. Масштабуємо наші модульні містечка та плануємо до нового року відкрити ще три: в Полтаві, Житомирі та Хмельницькому. Також через Міжнародну торгову палату, Національну туристичну організацію та Світовий конгрес українців комунікуємо зі світовою спільнотою, активно залучаючи архітекторів, дизайнерів, професіоналів своєї справи до нашої роботи. Все в наших руках! Рухаємося разом на нашому економічному фронті.