Вівторок, 17 Вересня

Влада Нігеру позбавила французького виробника ядерного палива Orano дозволу на розробку одного з найбільших родовищ урану у світі

Влада Нігеру позбавила французького виробника ядерного палива Orano дозволу на розробку одного з найбільших родовищ урану у світі.

Французька державна компанія Orano, що видобуває уран для французької ядерної промисловості в Нігері з 1971 року, втратила ліцензію на експлуатацію одного з головних у світі родовищ урану Imuraren у Нігері, повідомило французьке Radio France Internationale.

Копальня Імурарен, що розташована на півночі Нігеру, є одним із найбільших родовищ урану у світі, запаси якого оцінюються в 200 тисяч тонн. Його експлуатація мала розпочатися 2015 року, але через падіння світових цін на уран після катастрофи на Фукусімі в Японії Orano заморозило діяльність на Імурарені. Але за останні п’ять років вартість радіоактивного важкого металу підскочила на понад 200% через високий попит з боку Китаю, Індії, Японії, США та країн Європи.

Влада Нігеру позбавила французького виробника ядерного палива Orano дозволу на розробку одного з найбільших родовищ урану у світі
Родовище Імурарен © airinfoagadez.com / Французька державна компанія Orano, що видобуває уран для французької ядерної промисловості в Нігері з 1971 року., втратила ліцензію на експлуатацію одного з головних у світі родовищ урану Imuraren у Нігері

Нігер, який є сьомим за величиною виробником урану у світі та довгий час був союзником Франції, тепер веде геть іншу політику. Генерали, що перебувають при владі, домоглися виведення з країни французького та американського військового контингенту.

У той час, як в Orano дозвіл відкликали, діяльність компаній з інших країн, навпаки заохочують. Зокрема, ліцензії на розроблення одержали китайські, австралійські, американські, британські, італійські, канадські, індійські та російські підприємства. На півночі ж Нігеру має невдовзі розпочати видобуток компанія Société des Mines d’Azelik (Somina), контрольний пакет акцій якої належить китайцям.