Вівторок, 17 Вересня

ПАРАДИГМА ПРОСТОРУ. Змінюючи мозаїку естетики, комфорту й індивідуальності, людина змінює себе

У сучасному світі розкішний інтер’єр трансформувався від показового підходу до глибинного розуміння та вираження особистого стилю, комфорту й використання передових технологій на основі штучного інтелекту з тонким поєднанням функціональних речей. Вибір комфортного стилю інтер’єру — індивідуальний процес, який враховує потреби й особисті вподобання замовника, акцентує Олександр Зінченко — засновник дизайн-бюро Aby Studio.

Олександр Зінченко — засновник дизайн-бюро Aby Studio
Олександр Зінченко — засновник дизайн-бюро Aby Studio

Не секрет, що часто політики та чиновники високого рангу надають перевагу розкішним інтер’єрам. Проте потяг до вінтажу й антикваріату іноді перетворює інтер’єр на музей. Як уникнути цього?

Якщо вибір вінтажних елементів і антикваріату не здійснюється з розумінням і експертністю, інтер’єр і справді може легко перетворитися на статичний виставковий зал. З нашого досвіду можемо визначити декілька пунктів, які допоможуть уникнути цього.

Визначте стиль і контекст

Перш ніж зануритися у світ вінтажу й антикваріату, визначте стиль і контекст вашого інтер’єру. Ретро-елементи, антикваріат, золото — це супер, але коли вписується в загальну концепцію та не перекриває інші аспекти дизайну.

Еклектика з розумінням

Віддавайте перевагу еклектиці, але робіть це з розумінням. Поєднання сучасних елементів із вінтажними може створити унікальний і захопливий образ, а це вимагає великої уваги до деталей. Ось лише кілька прикладів.

  • В сучасному лофті з відкритим плануванням можна використовувати вінтажні меблі як центральний акцент. Приміром, поєднання старовинної вітринної шафи чи традиційного крісла із сучасними стільцями та столами створить естетичний баланс.
  • Використання вінтажних рам для фотографій, картин або артоб’єктів на стінах може створити атмосферу ностальгії та індивідуальності. Важливо враховувати колірну гаму та стилістику.
  • Вибір вінтажних світильників або люстр з унікальним дизайном може додати характеру інтер’єру. При цьому важливо вибрати світильники, які гармонують із загальним стилем приміщення.

Запрошуйте експертів

Залучення професійних дизайнерів і експертів із вінтажу може бути значним плюсом. Вони не лише допоможуть у виборі правильних елементів, а й забезпечать гармонію загального дизайну. Процес потребуватиме багато часу, знань, відрисовки всіх елементів тощо. Для цього наша команда бере повний спектр на себе в пошуку потрібних спеціалістів із декору, старовинних речей і подібного за потребами клієнта й поєднує це все із сучасним, функціональним дизайном.

Акцентуйте сучасність

Використовуйте вінтаж як акценти, підкреслюючи сучасність вашого підходу. Модерні технології та стилі можуть взаємодіяти з вінтажем, надаючи інтер’єру унікального характеру.

Ось декілька прикладів, які ми б могли запропонувати, все це виходить із побажань, але пофантазуємо.

  • В офісному приміщенні політика можна як центральний елемент використати старовинний дерев’яний стіл, де проводитимуться зустрічі. Проте встановлення сучасного скляного екрана чи дисплею, що виїжджає з ніші, може додати функціональності й зручності для роботи.
  • Щоб додати атмосфери, можна вибрати вінтажну лампу з LED-підсвічуванням. Це поєднання старовинного стилю та новітніх технологій додасть приміщенню характеру й ефектності освітлення. Також зробити приховане освітлення з LED-підсвічуванням.
  • Використання антикварного сейфа в кабінеті разом із біометричною системою доступу може створити функціональний і безпечний простір.

Інтеграція вінтажних елементів і технологій дозволяє створити унікальний та практичний простір. Такий підхід відображає не лише смак та індивідуальність, а й готовність адаптуватися до нових вимог інновацій і сучасності.

Найкращий дизайн не повинен відповідати будь-якій формулі, він є проявом творчих здібностей людей. Штучний інтелект може стати чудовим союзником у цій справі.
Найкращий дизайн не повинен відповідати будь-якій формулі, він є проявом творчих здібностей людей. Штучний інтелект може стати чудовим союзником у цій справі. Aby Studio

Що сьогодні означає термін «розкішний інтер’єр»?

Цей термін сьогодні означає більше, ніж просто дорогі предмети й ексклюзивні матеріали. Це складна мозаїка естетики, комфорту й індивідуальності, що відображає сучасні тенденції та вимоги.

  • Естетика та дизайн
  • Технологічні інновації
  • Ексклюзивні матеріали
  • Персональний підхід
  • Спокій і комфорт
  • Екологічна свідомість

Ми вважаємо, що в сучасному світі розкішний інтер’єр перейшов від показового підходу до глибокого розуміння та вираження особистого стилю, комфорту й використання передових технологій із тонким поєднанням старовинних речей.

Дедалі більша кількість дизайнерів разом із симетрично зростальним попитом призвела до девальвації візуального стилю в довоєнні роки. Як повномасштабне вторгнення вплинуло на ринок дизайнерських послуг?

Поточна епоха визначена девальвацією, спричиненою широкомасштабним вторгненням. Багато людей втратили роботу, і багато з них звернули свою увагу на сферу дизайну інтер’єру. Серед нових дизайнерів багато тих, хто швидко проходить курси для швидкого входження в цю галузь і заробітку.

Цей тенденційний рух призвів до девальвації якості й ціни, як щодо самих робочих креслень, так і візуалізації проєктів, які можуть здаватися естетичними та привабливими, проте креслення не завжди відповідатимуть можливостям реалізації.

Є думка, що відсутність смаку в замовника не така страшна, як упевненість в наявності такого смаку. Ви розділяєте цей погляд?

Як фахівець у сфері дизайну я розумію, що це питання може мати різні підходи залежно від конкретної ситуації та завдань проєкту.

  • Творча свобода. Відсутність чітких вимог і смакових уподобань може надати дизайнеру більше творчої свободи та можливості виявити свій професіоналізм. Такий підхід дозволяє експериментувати й утілювати ідеї без суворих обмежень.
  • Ризик невдалого дизайну. З іншого боку, якщо замовник не має конкретних смакових уподобань, є ризик того, що розроблений дизайн може не відповідати його очікуванням. Відсутність чітких указівок може призвести до непорозумінь і невдалих рішень.
  • Необхідність детального інтерв’ю із замовником. Для випадків, коли в клієнта немає чіткого бачення майбутнього інтер’єру, є бриф — серія деталізованих питань, які допоможуть дизайнеру зрозуміти й утілити в життя всі побажання та уподобання замовника.
  • Потреба в інтерпретації ідей замовника. Впевненість у наявності смаку замовника може вказувати на чітке бачення його потреб і очікувань. Така визначеність може полегшити завдання дизайнера в розумінні того, що треба реалізовувати й у якому напрямі рухатися. З нашого боку ми за декілька ітерацій можемо дійти до ідеальної картинки, яку хоче замовник.

В цілому, важливо балансувати й узгоджувати спільно із замовником вимоги та його готовність висловлювати смакові вподобання. Відсутність смаку може вказувати на необхідність детального дослідження та взаєморозуміння для успішної реалізації дизайну.

Яким є алгоритм дій, коли клієнт не може пояснити, що саме бажає отримати в результаті?

Ми завжди дотримуємося парадигми індивідуального підходу до кожного клієнта, незалежно від того, чи є в нього чітке бачення свого майбутнього інтер’єру, чи він ще визначається зі своїми вподобаннями. Ми створюємо mood board із прикладами дизайну, щоб визначити після інтерв’ю, чи правильно зрозуміли замовника. До свого дизайнерського досвіду ми залучаємо допомогу штучного інтелекту й на виході отримуємо найцікавіші та унікальні пропозиції для наших клієнтів.

Сьогодні для багатьох людей, що працюють вдома, важливо, щоб оселя поєднувала затишний простір із комфортним робочим місцем. Як вибрати комфортний стиль житла за таких умов?

Є низка важливих чинників, з яких складається затишок і комфорт, робочий настрій і атмосфера, що спонукає до відпочинку.

Оптимальне поєднання затишку та комфортного робочого середовища може суттєво покращити якість життя і продуктивність. Наведу кілька порад.

  • Зонування простору. Визначте зони у своєму просторі: спальню, робочий кабінет, зону для відпочинку. Це допоможе створити чітке розмежування робочого та особистого життя, що важливо для збереження балансу.
  • Натуральне світло та зелена рослинність. Віддайте перевагу житлу з достатньою кількістю природного світла. Зелена рослинність також створить природну атмосферу та поліпшить якість повітря в приміщенні.
  • Функціональні меблі. Вибирайте меблі, які не лише стильні, а й функціональні. М’які крісла, ергономічні столи та полиці для зберігання допоможуть створити комфортне робоче місце.
  • Кольори й текстури. Вибирайте спокійні та нейтральні кольори для спальні, щоб стимулювати відпочинок. У робочому просторі можна використовувати тони, які стимулюють концентрацію, як-от блакитний або зелений.
  • Автономність і організація кабелів. Кабельменеджмент у будинку, щоб не було непорядку — бо це збиває з робочого настрою. Також автономність: додайте сонячні панелі, зарядні станції, щоб уникнути проблем, якщо різко вимкнуть світло.
  • Акценти й особистий стиль. Додайте до інтер’єру особисті акценти й деталі, які відображають ваш стиль: картини, фотографії, постери, придбані в подорожах сувеніри на згадку тощо.
  • Звукове середовище. Звертайте увагу на акустичні властивості простору. Додайте м’які текстильні матеріали, які поглинають звук, і розгляньте можливість використання звукоізоляційних матеріалів.

Вибір комфортного стилю для роботи вдома — це індивідуальний процес, який враховує ваші потреби й особисті вподобання. Забезпечте свій простір елементами, що сприяють вашій продуктивності та зберігають атмосферу затишку й комфорту.

Чи може відносно невелика оселя стати величезним комфортним простором?

І так, і ні. Все відносно. Можливо зробити максимально функціональний дизайн, приховані ліжка, столі, шафи, другий ярус, якщо дозволяє висота стелі. Для когось це буде величезний і комфортний простір, для когось ні. Тому, на нашу думку, такий простір можна зробити функціональним і затишним для життя, але не для роботи вдома; хоч і можна організувати робочу зону з функціональними меблями, але не можна буде зробити повноцінні зони для відпочинку, роботи, гостей тощо. До речі, є великою оманою гадати, що чим менша площа — тим дешевше ремонт, адже функціональні та якісні меблі мають свою ціну.

На якому етапі рекомендується замовнику братися до планування інтер’єру?

Якщо є можливість, то краще за все на етапі вибору оселі. Маємо досвід, коли клієнти в процесі вибору майбутнього житла звернулися до нас, надавши планування декількох квартир, і вже на основі перепланування дизайнера зробили свій вибір на користь одного з варіантів оселі.

Як не помилитися зі стилем?

Головне навчитися відчувати, що вам подобається не в стилях, а, наприклад, місця, де ви відчуваєте себе зручно, затишно. Сформулювати це, можливо, просто словами та передати дизайнеру. Досвідчений дизайнер добре розуміє, що не всі можуть чітко висловлювати побажання, тому mood board та інтерв’ю, яке ми робимо, із цим гарно допомагає.

Також важливо не поспішати на початковому етапі вибору референсів і не боятися висловлювати свою думку, навіть якщо вона відрізняється від ваших коментарів, які ви вже погодили з дизайнером на етапі планування стилю. Простіше переробити mood board, витратити декілька днів на узгодження того, що ви справді хочете, ніж потім переробляти креслення та візуал.

Наскільки важливим в реалізації проєктів є авторський нагляд — етап, що передбачає контроль із боку дизайнера під час виконання ремонтних робіт?

Для дизайнерського проєкту це дуже важливо, бо деякі моменти потребують найякіснішої реалізації з боку ремонтних бригад, щоб це повністю відповідало візуалізаціям і побажанням клієнта. Часто клієнт стикається з проблемою, коли ремонтики кажуть: «ні, це не реально, ваш дизайнер щось нереальне вигадав. Ми це робити не будемо». А насправді все реально, коли з ними спілкується дизайнер і вони просто не можуть йому заперечити. Але для оптимізації та мінімізування таких моментів на етапі креслень ми наполягаємо на спілкуванні з ремонтними бригадами й узгодженні креслень із ними. Це зекономить час і нерви для всіх, а найголовніше — для замовників. Тож, якщо дизайнерський проєкт та рішення потребують контролю, то авторський нагляд є невіддільною частиною процесу.

Які тенденції в дизайні набирають популярність серед українців в останні роки?

Українці все більше проявляють інтерес до національного дизайну, що призводить до збільшення популярності українських брендів. Це відзначається не лише зростанням купівель, а й збільшенням зацікавленості, що дозволяє замовникам робити відважніші вибори в дизайні інтер’єрів.

Додатковим аспектом є цифрова трансформація простору. Якщо розуміння оселі важливо, то сучасні гаджети стають тут просто незамінними.

Також вплив війни став причиною того, що люди тепер уважніше розглядають можливі наслідки й розробляють стратегії для подолання можливих блекаутів.

Як ваші дизайнери враховують психологію кольору під час створення дизайн-проєкту?

Використання кольорів допомагає створювати відповідну атмосферу для кожного клієнта. Відтінки, особливо ті, що пов’язані з природою, можуть викликати відчуття спокою та затишку. Від тону залежить психологічне сприйняття приміщення — кольори можуть візуально змінювати об’єми простору без необхідності великих перебудов і ремонтних робіт.

Використання ШІ дає ABY STUDIO низку можливостей, які допомагають ухвалювати більш обґрунтовані, ефективні рішення
Використання ШІ дає ABY STUDIO низку можливостей, які допомагають ухвалювати більш обґрунтовані, ефективні рішення

В яких стилях проєктів працює ваше дизайн-бюро?

Ми працюємо зі стилем клієнта та його індивідуальністю. Стиль і дизайнери можуть бути різними, але головне, щоб це подобалось і відображало стиль замовника, додавало затишку та комфорту.

Стиль — це частково суб’єктивне поняття. Так, є тенденції світу, мінімалізм, лофт, класика, неоготика тощо, і саме в них ми додаємо стиль нашого клієнта.

Яку роль ви, як власник дизайн-студії й IT-фахівець за фахом, відводите перспективі захоплення ринку дизайн-послуг програмним забезпеченням зі штучним інтелектом?

Як власник дизайн-студії та IT-фахівець я вбачаю значущу роль у розвитку та впровадженні програмного забезпечення зі штучним інтелектом у сфері дизайну. Це не забере хліб у дизайнерів і ніяк не замінить їх, але допомагає студіям, дизайнерам швидше та якісніше працювати над утіленням дизайну інтер’єру. Можу виділити декілька пунктів.

  • Інновації в дизайні. У ході того, як ми підбираємо mood board, ми створюємо унікальні картинки дизайну інтер’єру та іноді можемо створити щось цікаве, нову конструкцію меблів, цікаве рішення в розташуванні, плануванні тощо. Але це все потребує потім доробок саме дизайнером, бо частіше за все те, що створено ШІ, це як світ фентезі: гарно, але не реально.
  • Оптимізація процесів. Використання штучного інтелекту дозволяє автоматизувати деякі етапи дизайн-процесу, насамперед зменшуючи час на реалізацію проєкту.
  • Персоналізовані рішення для клієнтів. Тут уже не тільки штучний інтелект, а й цікавий підхід з інноваційними можливостями доповненої реальності: надягнувши окуляри, ми можемо зануритись у дизайн інтер’єру оселі, коли там ще голі стіни; пройтись об’єктом, відчути об’єм, подивитися; відчути, як воно буде після ремонту з нашим дизайном інтер’єру.

Усі ці аспекти дозволяють не тільки підтримувати конкурентоспроможність на ринку дизайну, але й забезпечити нашим клієнтам передові та індивідуалізовані рішення для реалізації їхніх проєктів.

ТЕКСТ: Тетяна Кравченко.