Вівторок, 17 Вересня

ВІЙНА – ВЕЛИЧЕЗНА СОЦІАЛЬНА КРИЗА, ЯКА ДУЖЕ ЧІТКО ПОКАЗУЄ ХТО Є ХТО

Український ресторатор Андрій Зарічанський під час війни розвиває бізнес і допомагає ЗСУ на першій лінії фронту, розпочавши всеукраїнську волонтерську діяльність.

Андрій Зарічанський - відомий український ресторатор, волонтер
Андрій Зарічанський – відомий український ресторатор, волонтер

У ковідний 2020 рік ви заснували фонд для допомоги медикам і багатодітним родинам на період тотального карантину. Наразі ж, після повномасштабного вторгнення, фонд допомагає військовим. Андрію, розкажіть детальніше про адресні акції допомоги фонду та чи залучаєте фінансування ззовні?

З початку бойових дій в Україні ми ухвалили рішення про підтримку військових на передовій лінії фронту. З того часу поїздки на фронт мають регулярний характер, ми особисто знаємо командирів, нам добре відомі потреби бійців, адже ми доставляємо допомогу до 35-ї, 36-ї, 38-ї та 59-ї бригад морської піхоти.

Фондом було придбано понад 540 бронежилетів, 300 комплектів літньої форми, понад 40 автомобілів та 12 багі; дрони, протези, потужні світові прожектори для захисту неба Одеси та ін.

 Генерал-майор Ковальчук Андрій та ресторатор Андій Зарічанський
Генерал-майор Ковальчук Андрій та ресторатор Андрій Зарічанський

ЕПІЦЕНТР ВІЙНИ

Ніхто не знає, що таке війна, поки не опиниться в її епіцентрі чи не відправить на війну свого чоловіка, сина… Ось, що нам розповів начальник штабу, бригадний генерал Андрій Вікторович Гнатов — заступник командира військової частини оперативного командування «Південь»:

«Війна — величезна соціальна криза, яка дуже чітко показує хто є хто. Андрій Зарічанський є одним із топових волонтерів серед мого оточення та моїх знайомих. Ми познайомилися ще від самого початку широкомасштабної агресії Росії. Родина Зарічанських надала дуже багато допомоги для підрозділів (а це й херсонський напрямок, і при обороні Бахмуту й Авдіївки, і запорізький напрямок, на якому, до речі, нині служить Захар Зарічанський — син Андрія Зарічанського). Андрій одночасно допомагає багатьом бригадам на різних напрямках театру бойових дій.

Як командир угруповання, я особисто можу підтвердити, що ті тринадцять бригад, які були в моєму підпорядкуванні — всі вони й кожна з них окремо були під пильною увагою пана Андрія в питаннях волонтерської підтримки. А це й надання волонтерських автомобілів, і допомога в організації ремонту цього автомобільного транспорту, виготовлення під потреби підрозділу автомобілів багі та постачаннях їх до підрозділів. Це й закупівля квадрокоптерів, безпілотних апаратів «Лелека», систем Starlink та ін.

Спробуйте уявити й відчути емоції людей, солдатів, коли приїжджає в підрозділ вантажівка, заповнена наборами суші, тортів, піцою, водою, енергетиками… і кожен із цих наборів від руки підписано «з любов’ю від сім’ї Зарічанських»!

Захар та Андрій Зарічанскі
Захар та Андрій Зарічанські

Андрій відчуває, що його допомога потрібна суспільству — це дуже потужно. Й особисто в мене виключно позитивні емоції від спілкування з ним, з його сім’єю, з Інарою (дружина Андрія Зарічанського — прим. ред.), з їхнім сином Захаром, який воює в Збройних силах України у званні молодшого сержанта. Буду відвертим — я жодного разу не почув від нього відмов, він докладає надзусилля, але своє слово тримає! Я мало знаю таких людей у нашій Україні! Андрій — мій справжній друг, і я вдячний долі, що познайомила нас!»

Як регулярно відбуваються ваші поїздки на фронт?

У ковідний період фонд отримував у розпорядження 10 % від прибутку підприємств родинного бізнесу сім’ї Зарічанських: ресторанної мережі, готелю, комплексів пляжного та заміського відпочинку. Проте фактично відразу після повномасштабного вторгнення в Україну наша родина вирішила віддавати весь прибуток від оперативної діяльності підприємств через фонд на потреби фронту.

Від початку роботи фонду у 2022 році ми щотижня відправляли допомогу на фронт, цього року доставляємо гуманітарну допомогу щомісяця. Наша допомога ґрунтується виключно на власних коштах фонду, які ми акумулюємо від обороту мережі наших ресторанів — жодних зборів чи пожертв ззовні ми не залучаємо.

До того ж у наших ресторанах ми щоденно готуємо обіди для поранених і військових, що проходять лікування та реабілітацію в Одесі. Це від 80 до 140 безплатних обідів щодня!

Окрім вищезазначеного, ми також передаємо на потреби фронту дрони, зарядні станції, старлінки, одяг, взуття, паливо, автомобілі; для підрозділу, в якому служить наш син, ми також придбали два дрони «Лелека», на постійній основі ремонтуємо транспорт на базі «Ауді Центр Одеса Юг».

АВТО ДЛЯ ФРОНТУ

Окрім, власне, допомоги із забезпеченням українських військових провіантом, фонд Зарічанських також передає для потреб фронту обладнання й автомобілі. Заступник технічного директора «Ауді Центр Одеса Юг» Павло Молочков так коментує допомогу фонду:

«Андрій робить значний внесок у перемогу ЗСУ — лише на базі нашого СТО було відремонтовано щонайменше п’ятнадцять автомобілів, які придбав фонд Зарічанських за кордоном для потреб українських військових підрозділів безпосередньо на полі бою. Наше СТО виконувало та продовжує виконувати весь комплекс робіт із відновлення автотранспорту.

Ми розпочали співпрацю з родиною Зарічанських орієнтовно на третій місяць повномасштабного вторгнення: надаємо всі послуги з відновлення автотранспорту за собівартістю і намагаємося зробити все якомога оперативніше, адже розуміємо наскільки важливим для фронту є кожне авто.

Якби таких харизматичних людей, як Андрій Зарічанський, в Одесі було хоча б десяток, то вважаю, ми виграли б війну ще минулого року! Його родина допомагає з такою потужністю та самовіддачею, що важко навіть уявити — буси з їжею від їхнього фонду щотижня їдуть на фронт, а кожен пакунок містить надпис «З любов’ю від Зарічанських»!».

Редакції «ЧАСУ ПЕРШИХ» також вдалося поспілкуватися із заступником командувача оперативного командування «Південь», начальником логістики, полковником В’ячеславом Анатолійовичем Севруком — далі пряма мова:

«Моє знайомство з родиною Зарічанських відбулося в найважчий період для нашої держави — був березень 2022 року, стан повної невизначеності, розгубленості суспільства й бізнесу… У той час життя наче зупинилося; закрилися майже всі підприємства, проте саме тоді Зарічанські почали активну діяльність із підтримки наших збройних сил і ТРО. Вони організували доставляння харчових продуктів до місць дислокації військових в Одесі — це й блокпости, які того часу створювалися масово фактично на кожному перехресті, і пункти управління з пунктами дислокації тощо.

В час найбільшого напруження на херсонському напрямку Андрій Зарічанський вирішив передавати допомогу також на першу лінію фронту – тоді багато бригад з Одеси несли службу на вказаному напрямку: це й 28, і 59 бригади зі складу нашого оперативного командування. З того часу допомога фронту відбувається на постійній основі — раз у кілька тижнів від 8 до 15 мікроавтобусів, завантажених не лише провіантом, фонд Зарічанських відправляє не передню лінію бойових дій.

Паралельно, зважаючи на дефіцит автомобілів серед військових, Андрій розпочав постачання обладнаних автівок для наших військових та спеціально обладнаних багі для снайперських і протитанкових груп, розвідників. Окрім того, також передав на фронт безліч засобів захисту, амуніції, тактичних аптечок — тільки бронежилетів понад 700 штук!

Пізніше фонд Зарічанських також взяв на себе питання забезпечення провіантом поранених солдатів в одеському військовому госпіталі. Вся їжа доставлялася і доставляється одразу з кухонь ресторанів.

Сім’я рестораторів Зарічанських є однією з найпатріотичніше налаштованих, які не словом, а ділом доводять свою відданість країні — допомога військовим уже другий рік поспіль продовжує йти безупинно та в колосальних обсягах!»

Текст: Анна Сорока.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *