Вівторок, 17 Вересня

ВІЙНА В УКРАЇНІ ВПЛИВАЄ НЕ ЛИШЕ НА ПРОДОВОЛЬЧУ БЕЗПЕКУ ТА МАЄ ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ — СЬОГОДНІ ЦЕ Й ПИТАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

Засновниця Міжнародного екологічного форуму ECO UKRAINE, голова ГО «Живу в гармонії» Лілія Олійник — про екологічну відповідальність і вплив воєнних дій на українську та міжнародну екобезпеку.

Засновниця Міжнародного екологічного форуму ECO UKRAINE, голова ГО «Живу в гармонії» Лілія Олійник
Засновниця Міжнародного екологічного форуму ECO UKRAINE, голова ГО «Живу в гармонії» Лілія Олійник

У рамках Європейської політики «Європейський зелений курс» до 2050 року Європу планували перетворити на кліматично нейтральний континент. Що очікувати як наслідок війни: амбітніші плани чи радикальний крок назад?

За даними Державної екологічної інспекції, станом тільки на січень 2023 року від військової агресії РФ збитки для екології України становили понад 1 трильйон 743 мільярди гривень. Звісно, це лише приблизні розрахунки на початок року… Наприкінці 2023 року ця цифра може зрости вдвічі з урахуванням збитків портовій інфраструктурі України.

Від дій РФ під загрозою знищення сьогодні 2,5 млн га природоохоронної мережі Європи. Загалом через воєнні дії в небезпеці залишаються щонайменше 20 % площ усіх заповідних територій України. 

В межах Європейської політики «Європейський зелений курс» до 2050 року Європу справді планували перетворити на кліматично нейтральний континент, проте тепер очікується призупинення закриття вугільних шахт у Німеччині та Польщі. За умов ембарго на російські нафту й газ кожна країна думатиме, як їй забезпечити себе теплом та електрикою. Тож, війна в Україні однозначно вплине на плани європейських країн, і строки політики зеленого курсу буде переглянуто.

Влітку 2021 року Україна взяла добровільне зобов’язання зі скорочення викидів парникових газів. Утім, війна все змінила. Які можливості ми втратили?

Війна впливає на довкілля найнегативнішим чином: з одного боку військові дії руйнують навколишнє природне середовище, а з іншого — ресурси, що йдуть на війну, могли б витрачатися на збереження довкілля. Тому за умов активних бойових дій слід розрізняти прямі та непрямі впливи, а також утрачені можливості.

Бюджет, який в Україні планували витратити на енергоефективність, відновні джерела енергії, заповідники, збереження видів тощо зараз витрачають на військові дії. Це і є втрачені можливості.

В Україні тільки починають підраховувати шкоду для екології внаслідок повномасштабного вторгнення, проте вже зрозуміло, що суми становитимуть мільярди доларів США. Як активні військові дії впливають на екологію в глобальному плані?

На глобальному рівні слід виділити фактори прямого та непрямого впливу. В першому випадку, через військові дії наші фермери не можуть засіяти частину полів у районах, дотичних до ведення бойових дій, що позначиться на кількості зернових, яку ми зможемо експортувати.

Непрямі ж наслідки бойових дій на довкілля виникають не від пожеж або розриву снарядів, а, скажімо, від знеструмлення шахти, з якої треба відкачувати воду, — шахта затоплюється разом із токсичними та радіоактивними відходами. Далі вони проникають у ґрунтові води. Ця проблема була актуальною й раніше, але зараз ситуація вкрай загострюється.

Як в Україні документують злочини проти довкілля?

Наразі відома низка інструментів, що дозволяють збирати свідчення та документувати злочини проти довкілля. Серед них телеграм-бот «ЕкоШкода», SaveEcoBot у Вайбер, сторінка Українського еколого-інформаційного штабу з аналітичної обробки та ліквідації наслідків бойових дій, анкета для збору інформації про заподіяння збитків довкіллю внаслідок вторгнення Російської Федерації на територію України.

Лишень за перший місяць повномасштабного вторгнення Росії в Україну активісти нарахували більш як сотню злочинів проти довкілля. Внаслідок війни зруйновано нафтобази, підприємства й заводи, ліси, дамби тощо. Згідно із Женевською конвенцією це є частиною воєнних злочинів.

Станом на сьогодні, міністерством захисту довкілля вже зареєстровано понад 240 випадків екоциду.

Майже 3 мільйони гектарів лісу в Україні були охоплені війною від початку повномасштабного вторгнення і ця цифра постійно зростає. Для порівняння – це майже територія Молдови. Під окупацією залишається понад 567 тисяч гектарів лісів України та понад 500 об’єктів природно-заповідного фонду. Усі вони перебувають під загрозою зникнення.

За даними Державної екологічної інспекції, за час війни забруднено понад 280 тис. кв.м ґрунту, понад 59 тис. гектарів лісів та насаджень просто випалено ракетами та снарядами.

Коли можна очікувати на проведення нового екологічного форуму ECO UKRAINE, що став найбільшим українським заходом міжнародного формату у сфері екології?

Попри бойові дії ми розуміємо, що питання збереження довкілля є надзвичайно важливими для країни й суспільства та по завершенню бойових дій їхня актуальність лише зросте. Тож ми вже почали готуватися до проведення нового міжнародного екологічного форуму ECO UKRAINE, який обов’язково відбудеться наступного року навесні чи восени залежно від змін на театрі бойових дій в Україні.

Текст: Ганна Хмара.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *