Вівторок, 17 Вересня

КОМПЕТЕНТНІСТЬ І ТЕХНОЛОГІЇ В ЕСТЕТИЧНІЙ СТОМАТОЛОГІЇ

Лікар вищої категорії, членкиня правління Асоціації ортодонтів України та Європейського ортодонтичного товариства (EOS), директор стоматологічної клініки «ІРІС-ДЕНТ» Ірина Скрипник — про роль вінірів, новітніх технологій і майстерності ручної праці лікарів в естетичній медицині.

Ірина Скрипник - лікар вищої категорії, членкиня правління Асоціації ортодонтів України та Європейського ортодонтичного товариства (EOS), директор стоматологічної клініки «ІРІС-ДЕНТ»
Ірина Скрипник – лікар вищої категорії, членкиня правління Асоціації ортодонтів України та Європейського ортодонтичного товариства (EOS), директор стоматологічної клініки «ІРІС-ДЕНТ»

Вініри стали передовим методом у покращенні візуального стану зубів і певною альтернативою встановленню коронок та імплантації. Які типи вінірів мають найбільшу популярність в Україні?

Дякую, що цікавитеся такою високотехнологічною суто спеціалізованою технологією. Насправді вініри — достатньо давно відома технологія, адже це часткова коронка. Вініри — це тонкі накладки на передню частину зубів, завдяки яким досягається максимально естетичний результат. До речі, саме тому вони не є альтернативою коронкам, бо коронка накриває більшу площу зуба й відповідно має певні показання для виготовлення.

Але повернемося до питання вінірів — вони також мають свої показання для використання, і мені дуже сумно, що зараз цими показаннями дуже нехтують, а після виготовлення вінірів без певних причин у людини можуть виникнути ускладнення, а це іміджеві ризики для всіх лікарів-стоматологів, бо пацієнти не будуть розбиратися, чи за показаннями, чи без було виготовлено вініри, а негатив розповсюджуватиметься на всіх.

Якщо говорити про види, то я б зазначила, що є один вид — це безпосередньо вініри. А от методи виготовлення можуть бути різні: за допомогою новітніх цифрових технологій, коли їх виготовляє «робот», і найяскравіші — це ті, що виготовляються «ручною працею» зубного техніка, де він може проявити всю свою майстерність і компетентність.

Які плюси та мінуси композитних і керамічних вінірів і в яких випадках раціонально ставити цирконієві вініри?

Щодо плюсів і мінусів композитних та керамічних вінірів — насправді композитних вінірів як таких немає, так часто називають композитні прямі реставрації. Ставити цирконієві ж вініри раціонально при багатьох різних клінічних ситуаціях, головними з яких є погіршення естетичного вигляду природних зубів, їхні стертості, за якими йде зниження висоти прикусу, що спричинює багато функціональних проблем як наслідок. Взагалі, якщо передні зуби мають пломби, і вас не влаштовує їх естетичний вигляд, тоді ідеальним рішенням стане покриття фронтальних зубів за допомогою вінірів.

Низка фахівців стверджує, що саме мікровініри є новим і перспективним напрямом в естетичній стоматології. Наскільки ви погоджуєтеся з таким твердженням?

Це скоріше маркетингові ходи певних клінік і лікарів, адже в медичній термінології поняття «мікровінірів» просто немає, бо «мікро» — це 10⁶, а наші зуби є «трішки» більшими. І навіть, якщо хтось каже, що йдеться про товщину, то також зазначу: це не відповідає дійсності, адже головне функціональне призначення нової конструкції — брати участь у функціональному навантаженні зубів. А якщо вони дуже тонкі та крихкі, то чим же вони допоможуть? На все мають бути певні показання.

Які бренди вінірів наразі є найбільш популярними на світовому ринку?

Якщо у фешен-індустрії одяг, взуття та сумки виготовляє якийсь бренд, то стоматологічну допомогу робить лікар і зубний технік — і добре, що їх багато й усіх таких дуетів не перерахуєш. Якщо ж ви хотіли щось інше почути — назву клініки наприклад, — то один технік може робити свої витвори в понад 10 клініках, і тут буде не зовсім зрозуміло, що назвати брендом (усміхається — прим. авт).

Як вініри трансформують посмішку та впливають на самосприйняття?

Встановлення вінірів дозволяє отримати прекрасний результат, оскільки вінір представляє собою суцільну пластинку, яка буде покривати передню частину зубної коронки, а отже видимі лінії переходу відсутні. Вініри, якщо їх було показано пацієнту, надзвичайно сильно підкреслюють і трансформують красу посмішки та впливають на рівень самооцінки людини. Як правило люди стають набагато впевненішими й відповідно більше відкритими до нових досягнень!

Зазвичай у «зону посмішки», де встановлюють вініри, входить 8-10 зубів кожного ряду. Як не помилитися при виборі вінірів для цієї зони?

В кожного зона посмішки своя, але всі намагаються її «відкрити» й довести до 12 — по шість зубів з кожного боку.

Чи завжди можна ставити вініри?

Вініри можна ставити не завжди, а лише за показаннями лікаря, адже існують випадки, коли не допускається встановлення вінірів.  Визначити ж наявність протипоказань зможе тільки стоматолог при огляді ротової порожнини пацієнта.

Якщо все робити правильно, то й жодних міфів розвінчувати не доведеться і будуть задоволені пацієнти й щасливими лікарі.

Мені дуже приємно, що ми можемо зараз обговорювати не лише питання про покращення здоров’я, а й про естетику. Дякую за це зокрема ЗСУ та бажаю перемоги й миру всім нам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *